Kwaliteiten

De zin van het ontdekken van jouw unieke kwaliteiten

Het is een feit. Mensen die in hun werk optimaal aansluiten bij hun persoonlijke kwaliteiten, verzetten meer werk, hebben meer energie en ervaren een grote mate van zinvolheid in het werk. Die mensen zitten in een flow en genieten optimaal van hun werk. Helaas is die groep mensen niet heel erg groot. Onderzoek van Schouten en Nelissen uit 2017 toonde aan dat ruim een derde deel van werkend Nederland hun werk als niet zinvol ervaren.

Je werk niet als zinvol ervaren is vreselijk. Je loopt er echt op leeg. Ik heb het zelf ook mogen ervaren. Je kunt het op basis van wilskracht en door fijne collega’s om je heen nog lang volhouden. Maar het niet ervaren van zin in het werk breekt je vroeg of laat op.

Aansluiten

Eén van de oorzaken van het niet ervaren van zinvolheid is dat het werk niet aansluit bij je kwaliteiten. Kwaliteiten, of kernkwaliteiten, hebben we allemaal. Ze zijn aangeboren, maar door opvoeding, omgeving en levenservaring kunnen sommige zich ontwikkelen en anderen weer meer in de schaduw blijven. Een kernkwaliteit is een kwaliteit die zodanig bij jou past, dat als je hem weg zou halen jij niet meer jezelf zou zijn.

Een kernkwaliteit ligt vaak zo dicht bij je, dat je zelf niet door hebt hoe speciaal hij is. Als jouw kernkwaliteit ‘zorgzaamheid’ is, dan vind je dat heel vanzelfsprekend. “Dat is toch niet speciaal” zou je dan zeggen. Maar als je er meer op focust ga je zien hoe bijzonder het is.

Pure vorm

Op jonge leeftijd zie je die kernkwaliteiten vaak in zijn meest pure vorm. Dat viel me weer op toen ik voor de zomervakantie de eindmusical van mijn jongste dochter zag. Die avond nam de juf afscheid van de kinderen door elk kind even persoonlijk toe te spreken. Dat was prachtig. Bij de een roemde ze zijn rechtvaardigheidsgevoel, bij een ander haar vermogen om te verbinden en weer een ander om haar spontaniteit en vermogen om mensen op hun gemak te stellen. Ik hoop dat de kids die woorden niet vergeten en later nog meer gaan beseffen dat juist dat hun unieke kwaliteiten zijn.

Je kwaliteiten volledig inzetten begint met het (her)ontdekken van wat nu eigenlijk jouw unieke kwaliteiten zijn. Daar besteed ik altijd ruim aandacht aan. Als je het eenmaal weet, kun je leren om ze te gaan inzetten en er dicht bij te blijven en dan ontstaat er altijd flow. Dat is geweldig!

Andere mensen zien vaak het beste wat jouw unieke kwaliteiten zijn. Vraag eens aan je partner, je ouders, beste vriendin of je collega om eens wat zij zien als jouw unieke kwaliteiten. Je zal zeker verrast worden.

Het ontdekken van jouw unieke kernkwaliteiten is een belangrijke eerste stap naar het ervaren van meer zinvolheid in je werk.