stoppen om verder te komen

Stoppen…om verder te komen

Wat zijn we vaak druk bezig met zaken die ons alleen maar energie kosten en waar we geen enkel plezier uit halen. Zaken waar we op leeglopen en waar we toch niet mee stoppen. Een baan waarin je al tijden niet meer gezien en gewaardeerd wordt. Het voorzitterschap van die vereniging waarbij alles wat je probeert te doen alleen maar weerstand oplevert. Of die vriendschap die al lang niet meer van twee kanten komt. En toch ploeteren we vaak te lang door. Ten koste van ons zelf.

Vaak willen we niet ergens mee stoppen omdat we bang zijn voor de reactie van anderen. ‘Wat zullen mijn collega’s wel niet van me denken als ik ga solliciteren, en vind ik dan wel echt een leuke baan’? ‘De leden van de vereniging zullen mij wel een persoon zonder ruggengraat vinden als ik stop’. En ‘die vriend zal echt gekwetst zijn als ik dat probleem aan de kaak stel’. En dus zoeken we naar nog iets dat positief is en houden ons daaraan vast.

De kracht van onze gedachten zijn indrukwekkend sterk! Gedachten kunnen je helemaal lamslaan en echt angst aanjagen. Je kunt er nachten van wakker liggen. Toch zul je in dit soort situaties grenzen moeten stellen. Op dit soort momenten is het goed te beseffen dat het niet zozeer de situatie is die je verlamt, maar de gedachten die jij erover hebt. Weet dat je de controle kunt (terug) pakken over je gedachten. Jij mag voor jezelf kiezen. Jij mag ergens op terug komen. Jij mag je grenzen stellen.

Schrijf de gedachten die je hebt eens op en stel jezelf bij elke vraag af “weet ik zeker dat dit waar is”? En daarna “hoe zou ik zelf reageren”. Dus als je denkt: ‘niemand zal me meer aardig vinden als ik dat doe’ en je stelt jezelf de vraag of je dit zeker kunt weten, dan zul je in alle eerlijkheid moeten erkennen dat dat niet het geval is. Of je zou aan iedereen moeten vragen wat hij of zij denkt. En vraag jezelf af hoe jij zou reageren als iemand anders zou doen wat jij zou willen doen. Dan kijk je er vaak veel milder tegen aan. Kies er daarna voor om die irrationele gedachte los te laten.

Als je stopt met zaken die alleen maar energie kosten, dan levert dat altijd heel veel op. Nieuwe energie, nieuw elan, plezier, ruimte voor andere zaken en meer balans in je agenda. Zo kom je verder.

Waar ga jij mee stoppen om verder te komen?