complimenten

Complimenten zijn heerlijk om te geven én om te ontvangen. Dat zou je in ieder geval denken. Wie geniet er niet van een welverdiend compliment van een vriend, partner of collega? Nou dat valt dus vies tegen. Een compliment geven lukt vaak nog wel, maar er eentje ontvangen, dat is andere koek. Hoe komt het toch dat we het vaak zo lastig vinden om complimenten écht te ontvangen, en wat doen we er aan? Ik geef je één simpele tip.

Drie reacties op het ontvangen van een compliment
De manier waarop we omgaan met een compliment kun je in drie reacties verdelen. De eerste is die van het ongemak. De tweede is het teruggeven van het compliment en de derde is het ontkrachten van het compliment (combinaties zijn ook mogelijk).

Het reageren met ongemak zie je vooral in de lichaamstaal terug. Je geeft een compliment en de ander begint te schuiven op zijn/haar stoel (teken van ongemak), slaat de armen over elkaar (teken van afstand nemen) of wordt rood in het gezicht. Vaak wordt het compliment ook wat weg gelachen.

Bij het teruggeven van het compliment haast de ander zich om zo snel mogelijk een compliment terug te geven.
Ik: ‘Wat goed dat je die deadline gehaald hebt’.
Ander: ‘Ik vond vooral jouw aandeel zo goed’.

Het direct ontkrachten van een compliment komt veruit het meest voor. Een voorbeeld.
Ik: ‘Wat een gave jas heb je aan! Staat je goed’.
Ander: ‘Deze?! (wijst naar jas) och, hij was in de aanbieding’.
Ik: ‘Hij is echt gaaf en hij staat je goed’.
Ander: ‘Ik vind eigenlijk dat hij me wat dik maakt’.
Ik: ‘Ik vind hem je echt goed staan’.
Ander: ‘Tja, dat zal dan wel’.

In werk situaties zie je dit fenomeen ook heel veel. Je geeft een compliment over een project dat goed is afgerond en de ander begint meteen te vertellen wat er allemaal niet goed ging of wat beter had gekund.

Aan deze drie manieren van met complimenten omgaan doe je jezelf en de ander behoorlijk te kort. Door het compliment te ontkrachten of direct terug te geven geef je eigenlijk aan dat je het compliment niet gelooft. Terwijl we juist bij het ontvangen van complimenten mogen uitgaan van de eerlijkheid en oprechtheid van de ander.

Eén oplossing
Hoe goed om te gaan met complimenten? We weten het diep van binnen best, maar de enige manier om goed met complimenten om te gaan is door de ander te bedanken. Niet meer, niet minder. In het begin voelt dat misschien best moeilijk, maar naar verloop van tijd wordt je er steeds beter in en ga je er steeds meer van genieten!

Ander: ‘Wat een gave jas, staat je goed!’
Jij: ‘Bedankt!’

Ander: ‘Wat goed dat je die deadline hebt gehaald’.
Jij: ‘Bedankt! Ik ben er ook blij mee’.

Ik: ‘Wat deed je dat toch goed’.
Jij: “Dank je wel. Fijn om te horen’.

Als je complimenten oprecht kunt aannemen, dan zijn het kleine geniet momentjes. Kleine pareltjes in je dag.

Check vooral ook even onderstaand YouTube filmpje. Een mooi experiment over het ontvangen van complimenten.
Enne…Wat gaaf dat jij deze blog hebt gelezen 😉