“Aantal burn-outs zeer sterk gestegen – en dat komt deels door al die tijdelijke contracten”. Deze kop stond prominent in de Volkskrant van 15 november 2017. Uit onderzoek van Nyenrode en Intermediair blijkt dat 15% van de vrouwen en 9% van de mannen kampen met een burn-out of dat ze hier last van hebben gehad. Heftige cijfers die bevestigen wat coaches, huis- en bedrijfsartsen al lang hadden vastgesteld: burn-out is hard op weg om volksziekte nummer één te worden.

Jezelf bewijzen
Volgende de onderzoekers heeft deze enorme stijging o.a. te maken met de enorme groei in het aantal tijdelijke arbeidscontracten. Ik kan me dat goed voorstellen. We hebben allemaal de economische crisis nog vers in ons achterhoofd zitten. Niemand wil terug naar die tijd. Als het dan lukt een betaalde baan te vinden dan wil je die ook vasthouden. Je wil niets liever dan jezelf bewijzen, laten zien dat je van waarde bent en ondertussen hoop je op die vaste aanstelling. Die onzekerheid knaagt. Je doet een stapje verder, zegt liever geen “nee” en dan heb je ook nog een gezin om voor te zorgen. De signalen die je lichaam afgeeft negeer je. Je kunt je toch niet ziek melden? Maar op een gegeven moment zegt je lichaam “stop”.

Zekerheid
Volgens mij heeft dit ten diepste te maken met ons verlangen naar zekerheid. Zeker willen weten. Zeker willen weten dat we inkomen hebben, dat we op onze plek zitten en dat we ergens op terug kunnen vallen. Waar haal jij je zekerheid uit?

Gijzelen
Mocht je in een dergelijke situatie zitten, laat je dan niet gijzelen door de mogelijkheid van een eventueel vast contract (dat trouwens met het versoepelde ontslagrecht echt niet meer zo vast is). Laat je niet gijzelen door een baan die je alleen maar energie kost. Laat je niet gijzelen door een bedrijfscultuur die verziekt. Durf op zoek te gaan naar die baan die bij je past. Waar jouw kwaliteiten en talenten tot zijn recht komen en waar je jezelf kunt zijn.