Ik zie haar nog tegen over me zitten. Haar ogen reflecteren een mix van irritatie, angst en wanhoop. “Iedereen roept maar dat ik gewoon mezelf moet zijn, maar ik weet zelf niet eens meer hoe dat eruit ziet”. Ze was een jonge vrouw van begin dertig en zat er helemaal doorheen. Onderuit gegaan door alle verwachtingen die mensen van haar hadden, geen ‘nee’ durven te zeggen tegen de extra taken die haar gevraagd werden en dan ook nog de druk van een jong gezin. De vraag “wie ben ik eigenlijk” drong zich in alle hevigheid aan haar op.

Eigen grondtoon
Ik moest aan haar denken toen ik onlangs de film “As It Is In Heaven” van regisseur Kay Pollak weer bekeek. Deze Zweedse filmhuis klassieker over een ambitieuze dirigent die instort door de enorme druk en zich vestigt in zijn geboortedorp om zich te bezinnen op zijn toekomst. Hij gaat het lokale kerkkoortje begeleiden en daardoor leert iedereen zichzelf en elkaar kennen. Tijdens een oefensessie zegt hij: “Ieder heeft zijn eigen grondtoon. Die moet je ontdekken. En dan pas kun je jezelf zijn, en dan heb je pas de basis van de harmonie die je wilt bereiken. Samen met de mensen om je heen breng je dan een symfonie voort”.

Dit stemt serieus tot nadenken. Wat is mijn grondtoon eigenlijk? Leef ik dicht bij mijzelf en bij de waarden die ik belangrijk vind? Wanneer kom ik helemaal tot mijn recht en kan ik echt mezelf zijn? En wat heb ik daarvoor nodig?

Basis set
Volgens mij is je grondtoon je ‘basis set’ met daarin jouw unieke karaktereigenschappen, kwaliteiten, waarden en talenten. Maar wanneer je het zicht daarop kwijt raakt, als je als het ware hiervan afdrijft, dan kun je het gevoel krijgen jezelf te verliezen. Dan gaat vroeger of later alles wankelen.

Dat zicht verlies je als je merkt dat je werk niet meer bij je past. Als de cultuur binnen je werk je steeds meer tegen gaat staan. Als druk en verwachtingen boven je hoofd groeien of wanneer een (heftige) gebeurtenis in je persoonlijke leven je stil zet.

Positieve energie
Soms heb je hulp nodig bij het zoeken naar je grondtoon. Zoals de dame die ik net noemde. Zij wist naar verloop van tijd haar grondtoon weer te vinden én te omarmen. De positieve energie en kracht die daarbij vrij kwamen waren indrukwekkend. Vanuit haar hervonden grondtoon was ze in staat om goede keuzes te maken.

Echt jezelf kunnen zijn, begint met het vinden van jouw unieke grondtoon.