Dat is helemaal geen rare vraag om jezelf eens te stellen. Je moest eens weten hoeveel mensen ik heb gesproken die geen idee hadden, of heel stellig waren dat ze extravert zijn, maar dit niet bleken te zijn. Dat laatste is goed te verklaren. Er hangt nogal een smet rond het woord “introvert”. Mensen denken al snel dat je dan een muurbloempje bent, verlegen, teruggetrokken en asociaal. Terwijl dit in de basis niets met introversie te maken heeft.

Energie opladen
Introversie heeft voornamelijk te maken met waar je je energie vandaan haalt en hoe je hersenen omgaan met prikkels. Introvert of extravert zijn is geen keuzemogelijkheid. Je bent meer van het een of van het ander. Heb jij het gevoel dat je energie oplaadt als je alleen bent? Krijg je vaak te horen dat je jezelf wel wat meer mag laten zien? Vind je het lastig om over koetjes en kalfjes te praten? Denk jij bij een feestje met veel onbekende mensen vooral aan het naar huis gaan? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk aan de introverte kant.

De Amerikaanse schrijfster Susan Cain heeft in haar boek “Stil” een mooie test ontwikkeld die je inzicht geeft in hoeverre je introvert bent of juist meer extravert. Hij bestaat uit 20 vragen. Tel de keren waarop je “ja” hebt beantwoord. Hoe meer je “ja” hebt ingevuld, hoe introverter je bent. Herken je maar weinig, dan ben je meer extravert.

Doe de introversie test:

1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.
2. Ik geef er vaak de voorkeur aan me schriftelijk uit te drukken.
3. Ik hou ervan om alleen te zijn.
4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.
5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.
6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.
7. Ik neem niet graag grote risico’s.
8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.
9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.
10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.
11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.
12. Ik hou niet van conflicten.
13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.
14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.
15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.
16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of voicemail inspreken.
17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.
18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.
19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.
20. Ik geef de voorkeur aan lezingen boven workshops.

Hoe verder?
Verrast? Mocht de uitslag zijn dat je een stuk meer introvert bent dan je dacht, dan raad ik je aan het boek van Susan Cain te lezen. Wil je er liever persoonlijk over doorpraten? Neem gerust contact met me op.